dia 5, abril. 20:00h. inauguració de l’exposició: españa se droga. Damià Jordà.

(+avall en castellà)

L’exposició España se Droga, de Damià Jordà, es compon d’una sèrie d’instal·lacions audiovisuals que reconfiguren La Mutante en un espai immersiu mitjançant l’ús la llum envolupant i de la imatge cinematogràfica i televisiva que emana aquesta. Jordà ens suggereix una narrativa fragmentada que l’espectador reorganitzarà en l’espai: com proposa Youngblood, la instal·lació immersiva ens planteja una narrativa espacial que es va desgranant a mesura que un es mou per l’espai expositiu. Mentre en la peça Autobiografia d’un Grifota Jordà utilitza l’scroolling recuperant el text d’Oriol Romaní, en la vídeo-instal·lació D’Aquells Fangs executa una fragmentació sintàctica del missatge tele-cinematogràfic mitjançant un muntatge quirúrgic de material rescatat o found footages: la televisió i el cinema crea, més que una “cultura popular”, uns models de comportament mitjançant la interiorització de les pautes de conducta que veiem reflectides: els models ens persuadeixen tant per via emotiva com a racional en contextualitzar un discurs dins d’un relat. Jordà deconstruye tot aquest entramat –aquesta relació discurs i context–, oferint-nos una relectura dels sistemes de missatge i, en definitiva, dels sistemes de debò. Un altre vessant a considerar del treball que ens presenta Jordà en la Mutante és el re-emplaçament del cinema en les galeries o en l’espai expositiu. En l’art d’imatge-moviment es prescindeix de l’estructura lineal del cinema clàssic per a crear seqüències d’imatges que puguen ser barrejades i que, més que un totum revolutum, confeccionen una sort de muntatge, bé mitjançant processos de programari o bé per la interacció espacial de l’espectador. Com apunta José Luís Brea, l’ús de la imatge-moviment digital facilita l’apropiació del clip, la manipulació i la creació de noves formes narratives ja que “les estructures narratives i postnarratives dels discursos de la televisió i el cinema han col·lisionat i ha vist les seues formes autònomes deconstruides.”

Aquesta mostra individual de Damià Jordà es completa amb la projecció d’una compilació de vídeos monocanal emmarcades en la temàtica de les drogues, els hàbits de consum i les formes de representació d’aquestes.

Damià Jordà és llicenciat en Belles arts, per la Facultat de Sant Jordi de la Universitat de Barcelona (UB), especialitzant-se en Imatge. En 2010 va cursar el Màster Universitari en Arts Visuals i Multimèdia, per la

Universitat Politècnica de València (UPV). En 2011 comença el Doctorat en la UPV, amb una Tesi titulada: Les drogues en el mitjà audiovisual. Una anàlisi dels codis de representació. Recentment s’ha beneficiat de la beca Medialab *USAL 2012. La seua obra ha sigut mostrada en innombrables festivals i exposicions com *Observatori a València, Carnival of eCreativity ’12, en l’Índia o SAC’11 Setmana de l’Art Contemporani en Mar del Plata, Argentina. El seu treball creatiu ho compagina amb el de coordinador de SCREENS Mostra Itinerant de Vídeo-Creació o amb el de comissari en el V Festival d’Art Independent Incubar-te 2012.

Javier Marisc dixit

 

_________________________________

La exposición España se Droga, de Damià Jordà, se compone de una serie de instalaciones audiovisuales que reconfiguran la Mutante en un espacio inmersivo mediante el uso la luz envolvente y de la imagen cinematográfica y televisiva que emana ésta. Jordà nos sugiere una narrativa fragmentada que el espectador reorganizará en el espacio: como propone Youngblood, la instalación inmersiva nos plantea una narrativa espacial que se va desgranando a medida que uno se mueve por el espacio expositivo. Mientras en la pieza Autobiografía de un Grifota Jordà utiliza el scroolling recuperando el texto de Oriol Romaní, en la video-instalación De Aquellos Barros ejecuta una fragmentación sintáctica del mensaje tele-cinematográfico mediante un montaje quirúrgico de material rescatado o found footages: la televisión y el cine crea, más que una “cultura popular”, unos modelos de comportamiento mediante la interiorización de las pautas de conducta que vemos reflejadas: los modelos nos persuaden tanto por vía emotiva como racional al contextualizar un discurso dentro de un relato. Jordà deconstruye todo este entramado –esta relación discurso y contexto–, ofreciéndonos una relectura de los sistemas de mensaje y, en definitiva, de los sistemas de verdad. Otra vertiente a considerar del trabajo que nos presenta Jordà en la Mutante es el re-emplazamiento del cine en las galerías o en el espacio expositivo. En el arte de imagen-movimiento se prescinde de la estructura lineal del cine clásico para crear secuencias de imágenes que puedan ser mezcladas y que, más que un totum revolutum, confeccionen una suerte de montaje, bien mediante procesos de software o bien por la interacción espacial del espectador. Como apunta José Luís Brea, el uso de la imagen-movimiento digital facilita la apropiación del clip, la manipulación y la creación de nuevas formas narrativas ya que “las estructuras narrativas y postnarrativas de los discursos de la televisión y el cine han colisionado y ha visto sus formas autónomas deconstruidas.”

Esta muestra individual de Damià Jordà se completa con la proyección de una compilación de vídeos monocanal enmarcadas en la temática de las drogas, los hábitos de consumo y las formas de representación de éstas.

Damià Jordà es licenciado en Bellas Artes, por la Facultad de Sant Jordi de la Universidad de Barcelona (UB), especializándose en Imagen. En 2010 cursó el Máster Universitario en Artes Visuales y Multimedia, por la

Universidad Politécnica de Valencia (UPV). En 2011 comienza el Doctorado en la UPV, con una Tesis titulada: Las drogas en el medio audiovisual. Un análisis de los códigos de representación. Recientemente se ha beneficiado de la beca Medialab USAL 2012. Su obra ha sido mostrada en innumerables festivales y exposiciones como Observatori en Valencia, Carnival of eCreativity ’12, en la India o SAC’11 Semana del Arte Contemporáneo en Mar del Plata, Argentina. Su trabajo creativo lo compagina con el de coordinador de SCREENS Muestra Itinerante de Vídeo-Creación o con el de comisario en el V Festival de Arte Independiente Incubarte 2012.

 

Javier Marisco dixit

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: